Luksus Lamper

Nyhederne i fjernsynet bragte i går en historie om, at en dansk producent af luksuslamper har problemer med at komme ind på det kinesiske marked, som ellers ser lovende ud for firmaet, fordi mange kinesere er blevet temmelig velhavende og går efter luksusvarer med et godt navn.

Det er Louis Poulsen, som blandt andet producerer de verdenskendte PH-lamper, der har problemer med at få fodfæste i Kina. Årsagen er, at de kinesiske myndigheder lægger hindringer i vejen og nærmest chikanerer den danske virksomhed. Hindringerne består angiveligt i, at en eller flere kinesiske embedsmænd har været på besøg på virksomheden i Danmark og efterfølgende gav den dårlige karakterer for sikkerheden.

Ifølge historien i nyhederne er den virkelige forklaring, at Louis Poulsen nægter at betale bestikkelse til de kinesiske embedsmænd, som så altså reagerer med at forhindre en godkendelse til firmaet.

Ak ja, men sådan er det vist normalt i Kina. Der skal betales bestikkelse for alt muligt, og det havde sikkert ikke været nok, hvis det danske firma havde foræret kineserne hver en PH-lampe.

Det er ærgerligt for en velrenommeret dansk virksomhed, at den på den måde bliver forhindret i at komme i gang med et eksporteventyr på et lukrativt marked, hvor mange kinesere har fået øjnene op for, at også hjemmets belysning kan sende signaler om velfærd eller ligefrem rigdom.

Men heldigvis er der mange andre markeder, hvor det danske firma frit kan sælge sine produkter. Der har aldrig været problemer med markeder i Europa eller USA, hvor de populære loftlamper designet af PH afsættes ganske godt. Det samme er tilfældet på en række europæiske markeder, hvor Louis Poulsen har godt fat i luksus-segmentet.

Hjemme hos os er vi i de senere år begyndt at gå efter kvalitet og design, når lamper eller møbler skal skiftes ud. Den slags sker jo normalt, når privatøkonomien er blevet styrket gennem årene, så man har lidt mere at gøre godt med, når der skal købes varige forbrugsgoder. Både min kone og jeg holder meget af godt design og gedigen kvalitet, så vi satser i stigende grad på den type produkter. Vi vil hellere vente lidt længere med for eksempel at udskifte et stykke møbel end at købe noget, som vi ikke er vildt begejstrede for.

Det var også tilfældet for nogle få måneder siden, da min kone havde fået en ny ide med hensyn til møbleringen i vores stue. For at få det hele til at gå op i en højere enhed, skulle vi anskaffe os to nye gulvlamper til at stå på hver side af vores sofagruppe. Og hun havde på en tur i byen fået øje på den helt rigtige model, som ville passe perfekt.

Problemet var bare, at der er tale om en meget dyr lampe, men jeg må også efter at have set den erkende, at den er virkelig flot. Derfor foreslog jeg den gang min kone, at vi venter til jul og så giver hinanden en gulvlampe i julegave. Den var hun med på, og i morgen skal vi ud at købe lamperne.

Disclaimer

Skriv et svar