Advokat til arbejdsskade

Der er noget, jeg har tænkt på. Forleden kom jeg forbi en byggeplads. Man kan se, at det er boliger, og der var nogle montører oppe på et stillads, som var ved at sætte vinduer i bygningen. Jeg var bare ude og gå en tur, og jeg stillede mig i god afstand og betragtede håndværkerne, der arbejdede. Pludselig var der et par af dem, som kom op at slås. Der midt på stilladset. Jeg ved ikke, hvorfor de kom op og slås, men jeg kunne da se, at de to mænd var ret aggressive. Den ene fik et alvorligt slag på hovedet, og han faldt på stilladset.

Blev bange

Jeg blev helt bange for, om han også ville falde af stilladset. Hvis der ikke havde været nogle gode kollegaer til dem i nærheden, som kunne adskille de to mænd, så er jeg ret sikker på, at de begge to ville være faldet ned fra stilladset. Det skete heldigvis ikke. De andre montører fik de to slagsbrødre adskilt og beroliget. Den ene af dem måtte lige klatre ned og få tørret blodet af næsen. Men efter et kvarters tid var han tilbage på stilladset og i fuld gang. Denne gang arbejdede han bare sammen med en anden montør.

Arbejdsskade?

Episoden fik mig til at tænke på, hvad der ville være sket, hvis de to mænd var faldet ned. De ville helt sikkert have fået nogle alvorlige skader. Ville entreprenøren, der har ansat dem, så skulle have fat i sin arbejdsskade advokat for at undgå at betale erstatninger, fordi de selv var skyld i, at de faldt? Eller hvad nu, hvis en af dem var faldet som følge af et hårdt slag fra den anden? Skulle han have fat i sin egen advokat, så han kunne søge om offererstatning? Eller hvordan forholder det sig i sådan en situation.
Tænker jeg logisk, så vil der nok ikke være tale om en arbejdsskade, fordi de to mænd selv var skyld i at de faldt. Man taler ordentligt til hinanden på en arbejdsplads, ikke? Man slås ikke, fordi man er uenige, vel? Men har deres arbejdsgiver alligevel ikke et ansvar i sådan en situation? Burde deres formand ikke have vidst, at de ikke kunne arbejde godt sammen, og derfor have taget sine forhold og sendt dem på arbejde med andre makkere?
Det er lidt vanskeligt at gennemskue.

Hvad siger en advokat?

Tænker jeg følelsesmæssigt, så ville jeg tro, at arbejdsgiveren måske har et ansvar for at hjælpe den tilskadekomne (ham, der fik næseblod, hvis han var faldet) til at få kørt en erstatningssag. Jeg kender blot ikke omstændighederne bag slagsmålet. Det kan jo godt tænkes, at den tilskadekomne havde provokeret sin makker så meget, at der ikke var andre muligheder for ham end at slå fra sig.

Det er måske at gå lidt for langt. Men det er et interessant samtaleemne, som jeg vil huske at nævne på fredag, hvor jeg skal til middag hos en af mine venner. Han er advokat – godt nok ikke med speciale i arbejdsskader og erstatningsret, men han elsker at få den slags spørgsmål stillet.

Disclaimer

Skriv et svar