Hævd på en ejendom

holiday home, cottage, saintes-maries-de-la-mer

I har lige købt et sommerhus i en af landets største sommerhuskommuner. I er glade. Det bliver skønt at kunne tilbringe ugevis derude. I frisk luft. Ingen biler på vejene. Børnene kan lege frit i den kæmpestore have – sommerhusgrund. Så længe de bare lover, at de ikke generer naboen, som bor i sit sommerhus hele året. Naboen er en ældre kvinde. Pensionist. Hun går hver dag 2 km ind til landsbyens brugsforening for at købe ind. Mælk. Lidt slik til dine børn. Nogle grøntsager og måske et stykke kød eller kylling.

I balance

Du kan se, at hun er i balance med sig selv: Psykisk og fysisk. Hun bruger meget tid i sin have. Hun sidder dog også ret ofte på den lille terrasse og får en lur. Sådan med uldtæppe over sig og solens stråler på kinderne. Et eller andet sted, så ønsker du, at du kunne leve ligesom hende: Simpelt og i et naturskønt område. Hele året rundt. Men det kan du ikke. Du ved, at sommerhuset, I købte, ikke er til helårsbolig. Det er faktisk forbudt for jer at opholde jer i det i lange perioder fra november til og med februar. Sådan står der i papirerne, I fik, da I købte huset. Og det samme står der også i planlovens 40. Du har tjekket det. Det betyder ikke, at I ikke må bruge jeres sommerhus i fx juleferien. Det betyder bare, at huset ikke er en helårsbolig. Planloven har en hel masse regler for sommerhusområder. Du har bare ikke haft tid til at sætte dig ind i dem alle sammen. Det er et projekt, som du måske skal finde tid til i den kommende påskeferie, hvor I skal i sommerhus?

Acceptere en skelforretning

Købet af sommerhuset gik nemt og smertefrit. Det var faktisk en ret god oplevelse. Det var lidt bøvlet med alt det der papirarbejde og tinglysninger mv. Men ejendomsmægleren var sød. Og advokaten tog sig af de tungere ting med papirarbejdet. I skulle bare skrive under. Nemt for jer. At I også skulle acceptere en skelforretning, kom lidt bag på jer. Men advokaten havde opdaget nogle uoverensstemmelser i papirerne. For at undgå fremtidige konflikter med naboen, anbefalede han, at skelforretningen blev udført i stilhed, uden de store argumenter. Naboen havde faktisk hævd på den del af sommerhusgrunden, som I troede, I havde købt. Det har så siden hen vist sig, at den del af grunden, som I ikke ejer, lige netop er den del, hvor de interessante bærbuske gror. Hindbær, stikkelsbær og ribs. Øv. Det ærgrer jer. Men der er ikke noget at gøre ved det.

Naboen vandt hævd

I kan kun håbe på, at jeres nabo, som fik hævd, vil give jer lidt af sin høst hvert år. Så, du skal til at lære at bage hindbærtærte. Du skal lære at lave stikkelsbærmarmelade. Og rysteribs – ja, behøver jeg at sige det? I første omgang kan du besøge jeres nabo og fortælle ham, at du er glad for, at jeres skelforretning gik så smertefrit for alle. Og så kan du jo forsøge at overbevise ham om, at stikkelsbær er meget sunde for små børn.

Disclaimer

Skriv et svar