Essentielle aminosyrer

Proteiner består som bekendt af aminosyrer. Når man indtaget et proteinrigt måltid, så spaltes proteinet ned i frie aminosyrer, som indgår i kroppens proteinsyntese, til at skabe specifikke proteiner, som bruges forskellige steder i kroppen. Nogle aminosyrer kan kroppen lave selv, mens andre er det man kalder essentielle aminosyrer. Disse aminosyrer skal derfor tilføres kroppen via maden. Vi vil i denne test se lidt nærmere på de essentielle aminosyrer.

Der findes mange forskellige aminosyrer (klik her for mere viden om aminosyrer). Men ser man kun på de aminosyrer, som har relevans i forhold til mennesker, og som indgår i kroppens proteinsyntese aktivitet, så findes der 20 aminosyrer. Disse aminosyrer kaldes de proteinogeniske aminosyrer.

Ud af de 20 aminosyrer, kan kroppen selv syntetisere nogle af dem. De aminosyrer som kroppen ikke selv kan lave, kaldes essentielle aminosyrer. Der findes 8 essentielle aminosyrer. De essentielle aminosyrer kan ses nedenstående.

Essentielle

Ikke-essentielle

Isoleucine

Alanine

Leucine

Asparagine

Lysine

Aspartate

Methionine

Cysteine

Phenylalanine

Glutamate

Threonine

Glutamine

Tryptophan

Glycine

Valine

Proline

Serine

Tyrosine

Arginine

Histidine

 

 

Det skal dog lige nævnes, at børn ikke har evnen til at syntetisere histidin, hvorfor denne aminosyre betragtes som værende essentiel for børn. De fleste animalske proteinkilder indeholder alle 8 essentielle aminosyrer, mens de fleste vegetabilske proteinkilder mangler en eller flere af de essentielle aminosyrer. Det er derfor det kan være svært for vegetarer at få nok fuldgyldigt protein. De er derfor nødt til at lave det der hedder proteinkomplementering, hvor man sammensætter forskellige vegetabilske proteinkilder, som tilsammen dækker behovet for alle 8 essentielle aminosyrer. Så længe man får tilstrækkeligt med essentielle aminosyrer, så kan kroppen selve syntetisere de resterende 12.

Hvis man dyrker vægttræning, så er det specielt vigtigt, at man får dækket sit behov for essentielle aminosyrer. De essentielle aminosyrer indgår så i kroppens proteinsyntese af nyt muskelvæv. Det er derfor bodybuildere ofte spiser meget animalsk protein, da de indeholder de essentielle aminosyrer, som er meget vigtige for muskeltilvæksten. Specielt de essentielle aminosyre, som man kalder for forgrenede aminosyrer eller BCCA (branched chain amino acids), er vigtige for muskeltilvækst. Det drejer sig om leucin, isoleucin og valin. Mange bodybuildere supplerer samtidig deres kost med proteinpulver. Det kunne være whey proteinpulver eller kasein proteinpulver. Begge typer af proteinpulver indeholder store mængder essentielle aminosyrer og forgrenede aminosyrer. Man kan også specifikt supplere med aminosyrer kosttilskud. Enten et kosttilskud som indeholder alle essentielle aminosyrer, eller et kosttilskud som indeholder de forgrenede aminosyrer eller BCAA, som de ofte kaldes.

Så hvis man vil være sikker på at man optimere restitutionen, og på at man vokser optimalt, så er det meget vigtigt, at man får nok protein, og det skal som nævnt være protein som indeholder alle de essentielle aminosyrer. Og det er selvfølgelig ikke kun i forhold til muskeltilvækst, at essentielle aminosyrer spiller en væsentlig rolle. Essentielle aminosyrer bliver brugt til en lang række andre ting, som eksempelvis produktion af hormoner og enzymer. Så det er også vigtigt for optimal sundhed, at man får tilstrækkeligt med højkvalitets protein, som indeholder alle de essentielle aminosyrer. Enten ved at spise animalsk protein eller eventuelt supplere med et protein pulver, som whey proteinpulver.

Disclaimer

Skriv et svar